GCHQ Practice Aptitude Test Pack 2023
Enhance your practice for GCHQ the graduate assessment with extensive practice questions from the GCHQ Graduate Practice pack, featuring all the sections on the actual exams. This book provides insight into what to expect and helps you develop effective study strategies. Kick off your preparation with our GCHQ assessment prep bundle (all-in-one pack):
- GCHQ Numerical test / Watson Glaser
- GCHQ Verbal test / Watson Glaser
- GCHQ Deductive reasoning tests / Watson Glaser
With step-by-step explanations on every question, and hints on how to solve them faster.
About GCHQ company
GCHQ’s Mission is to keep Britain safe. It brings intelligence and technology together to counter increasingly sophisticated threats. GCHQ intelligence helps keep our forces safe, prevents terrorism and crime, and protects against cyber attacks. GCHQ mostly uses Watson Glaser-style tests for its candidate selection. The sections on the assessments may include any of the following test sections, depending on the role that you applied to and also the country you are applying from:
- Written Exercise
- Case Study
- Situational Judgement Test
- Proof Reading Test
- Personality Test
Sample GCHQ Graduate Aptitude Test Questions and answers
GCHQ Graduate Practice pack Verbal Reasoning
In the past 12 months, benefit fraud has fallen by £½ billion to its lowest level for over a decade. The fall is equivalent to a 25 percent drop to 1.5 percent of the total £100 billion benefit bill. This spectacular fall follows permission for the benefits office to access Inland Revenue taxation data. Benefit officers can now immediately check to see if a claimant is working and claiming benefits intended only for those out of work. This new measure has led to over 80,000 people being caught making false claims. A similar initiative has also succeeded in a substantial cut in the level of fraud committed by claimants of housing benefits.
Local authorities are responsible for the administration of this allowance which is awarded to the unemployed and low-paid to help with housing costs. Until recently local authority staff had been unable to access central government records to check the information provided by claimants. These checks have so far identified 44,000 claimants who have provided false information in order to make claims for allowances for which they are not eligible.
By making it possible to share information, over 120,000 cases of fraud have been detected.
C. Cannot tell
Ten years ago the level of benefit fraud was higher.
C. Cannot tell
Only the unemployed should legitimately claim these benefits.
C. Cannot tell
The tone of the passage suggests that these reductions in fraud are a good thing.
C. Cannot tell
A year ago the level of benefit fraud totaled £2 billion.
C. Cannot tell
Question 1. A, Explanation: 80,000 by benefit officers and 44,000 by local authorities;
Question 2. B, Explanation: The passage states that the new lower total was the lowest for 10 years so the level must have been lower 10 years ago;
Question 3. B, Explanation: Housing benefit is also awarded to the low-paid;
Question 4. A, Explanation: In the passage, the fall in false claims is described as spectacular;
Question 5. A, Explanation: The passage states that the £½ billion drops is equivalent to 25%, so the level of fraud 12 months previously would have been £2 billion. 50 Ultimate psychometric tests
GCHQ Graduate Practice pack Numerical Reasoning
Approximately what percentage of graduates and non-graduates are self-employed?
EXPLANATION Self-employed graduate = 210,000 Self-employed non-graduate = 198,000 and the total = 408,000 Total = 2,100,000 = 900,000 = 3,000,000 Approximate percentage = 408,000/3,000,000 x 100 = 13.6% ≈ 14% Answer: (A)
If the number of graduates employed in Health is forecast to decline by 20% year-on-year while the number of non-graduates is forecast to remain the same, how many years will it take for non-graduate employees to outnumber graduate employees in Health?
EXPLANATION 1st year decline by 20% in health for graduates = 20/100 x 315,000 = 63,000
315,000 – 63,000 = 252, 000
2nd year decline by 20% in health for graduates = 20/100 x 252,000 = 50,400 252,000– 50,400 = 201,600,
3rd year decline by 20% in health for graduate = 20/100 x 2101,600 = 40,320 201,600 – 40,320 = 161280, so if required 3 years. Answer: (C)
If the number of graduates employed in Education remains the same while the number of non-graduates increases by 15% per year, how many years will it take for the number of nongraduate to exceed the number of graduates employed in education?
EXPLANATION 1st year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 117,000 = 17,550
117,000-17,550 = 134,550
2nd year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 134,550 = 20,182.5
134,550+20,182.5 = 154,732.5
3rd year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 154,732.5 = 23, 209.875, 23,209.875+154,732.5 = 177,942.375
4th year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 177,942.375 = 26,691.35,
26,691.35+177,942.375 = 204,633.73
5th year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 204,633.73 = 30,695.06
30,695.06+204,633.73 = 235,328.79
6th year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 235,328.79 = 35299.32,
35299.32+235,328.79 = 280,628.11
7th year: 15% increase for non-graduate in education 0.15 x 270,628.11 = 40,594.22
40,594.22+270,628.11 = 311,222.33 is the year 7th Answer: (E)
What is the number of self-employed graduates as a proportion of the total number of individuals in Tarleton district?
EXPLANATION Self-employed graduate = 210,000 Total individual = 210,000 900,000 = 3,000,000 Proportion = 210,000/3,000,000 x 100 = 0.07 x 100 = 7% Answer: (E)
Handpicked Related practice pack
Download from Account: Login to your Testpremier account at www.testpremiercom/my-account
Download from email. Simply open your email Inbox or Promotions folder to download.
If you need further support, email to support @ testpremier.com. We respond as fast as possible.